@MatikanopeJetro

1. Kehitä mieltäsi
2. Huolehdi kehostasi
3. Syö terveellisesti
4. Lopeta päihteiden käyttö
5. Kunnioita itseäsi ja muita
6. Kunnioita luontoa ja eläimiä
7. Tule paikalle ja tee parhaasi
8. Nauti elämästä

- Jetro Vesti
Matematiikan lehtori/tohtori
Tieto- ja viestintätekniikka
Turun ammattikorkeakoulu

Kuka on MatikanopeJetro?

Haluan kannustaa ihmisiä kehittämään itseään, seuraamaan haaveitaan ja elämään parempaa elämää. Tarvitset ainoastaan oman visiosi siitä, millaisen elämän haluat ja mitä rakastat tehdä. Oman tarkoituksen löytäminen voi vaatia aikaa ja itsetutkiskelua, mutta kun löydät sen, kaikki on mahdollista. Kehitä mieltäsi, kehitä kehoasi, hanki ammattitaito, opi uutta, epäonnistu, vaihda näkökulmaa ja yritä uudestaan. Ole valmis kasvamaan henkisesti ja fyysisesti. Ilmesty paikalle joka päivä ja tee parhaasi.

- Lopeta turha somen selailu, rakenna oman elämäsi voittavia siirtoja.
- Lopeta päihteiden käyttö, ala sen sijaan huolehtimaan kehostasi.
- Lopeta roskaruuan tilaaminen, ala syömään terveellisesti.

Ajattelen tätä maailmaa yhtenä suurena ihmisten välisenä yhteistyöprojektina, jossa meidän on tarkoitus yhdessä ymmärtää maailmankaikkeutta ja sen toimintatapoja mahdollisimman hyvin. Tavoitteena on oppia luonnon meille asettamat rajoitteet, kunnioittaa niitä ja toimia niiden puitteissa tehokkaasti ja kestävästi. Oppia historian virheistä ja mennä lajina eteenpäin. Rakentaa yhdessä ja ylläpitää kehitystä. Ottaa pieniä askelia kohti galakseja. Kaikki voivat antaa oman kontribuutionsa tämän eteen. Kehittää tiedettä ja tekniikkaa, jotta elämä olisi helpompaa. Kehittää taidetta ja kulttuuria, jotta elämällä olisi merkitys.

Haaveilen maailmasta, jossa ihmisiä ei arvosteta rahan, ulkonäön, itsevarmuuden, someseuraajien, tutkintojen tai aseman perusteella. Arvostetaan sen sijaan ihmisten käytöstapoja, todellista ammattitaitoa, uuden rakentamista, kykyä luoda ja oppia, elämässä selviämistä sekä muiden auttamista. Kunnioitetaan toisiamme sellaisina kuin olemme eikä vertailla muihin, kukaan ei ole kenenkään toisen yläpuolella. Me olemme kaikki eri vaiheessa omaa matkaamme ja meillä kaikilla on omat vaikeutemme ja heikkoutemme. Voimme kuitenkin aina kehittyä ihmisinä ja päästä seuraavalle tasolle. Itsensä ja elämänsä parantaminen ei tarkoita nousemista muiden yläpuolelle, eikä se ole pois muilta. Voidaksemme olla avuksi muille, meidän täytyy ensin pitää huolta itsestämme.

Tein elämäntapamuutoksen itse pari vuotta sitten ja nyt tuntuu paljon paremmalta. Lopetin alkoholin juomisen, aloin treenaamaan, uudistin ruokavalioni ja keskityin henkiseen kasvuun. Paremman elämän saavuttaminen on vain yhden päätöksen päässä. Tarvitset kuitenkin selkeän oman vision, jotta tekeminen ja motivaatio olisivat aidosti pitkäjänteisiä. Parempi elämä ei tarkoita enemmän rahaa, someseuraajia tai kiiltävää ulkokuorta. Parempi elämä voi tarkoittaa vaikka rauhallista yksinoloa, pienyrityksen perustamista, taiteen tekemistä tai oman mielenrauhan löytämistä. Oleellista on tarkoituksensa löytäminen ja itsensä toteuttaminen. Jokaisella on oma polkunsa, seuraa sitä.

Someprofiilini tarkoitus on esitellä omaa matkaani. Minun juttujani ovat matematiikka, treenaaminen, syöminen, matkustaminen, luonnossa vaeltaminen ja estetiikka. En tyrkytä omia tavoitteitani muille, jokainen kulkee omaa polkuaan. Haluan silti kannustaa kaikkia liikkumaan tarpeeksi ja syömään hyvin. Haluan myös kannustaa matematiikan ja tietotekniikan opiskelusta kiinnostuneita. Aion tuoda esille omaa henkilökohtaista elämääni ja matkaani toivottavasti paremmaksi ihmiseksi. Tarkoitukseni on samalla motivoida muitakin kehittämään itseään ja tavoittelemaan unelmiaan.

"Kaikki on mahdollista"

- Jetro Vesti

Matematiikan lehtori
Tieto- ja viestintätekniikka
Turun ammattikorkeakoulu

Matematiikan tohtori
Turun yliopisto

Sähköposti: jetro.vesti@turkuamk.fi
Puhelinnumero: +358403550841



SEURAA:  



Blogikirjoituksiani löytyy BLOGI-välilehdeltä.
CV ja lyhyt elämänkertani on CV-välilehdellä.

Jos olet kiinnostunut ICT-alasta, voit tutustua meidän Tieto- ja viestintätekniikan sekä Tietojenkäsittelyn koulutusohjelmiin alla olevista linkeistä. Niissä voi erikoistua mielenkiintoisiin aloihin: virtuaalitodellisuus, terveysteknologia, tekoäly, kyberturva, peliohjelmointi. Työllisyys ja hyvä palkka ovat lähes varmoja osaaville tekijöille. Hakea voi Opintopolussa keväisin tai avoimesta AMK:sta.

Tieto- ja viestintätekniikka
Tietojenkäsittely
Opintopolku.fi (tieto- ja viestintätekniikka)
Opintopolku.fi (tietojenkäsittely)
Avoin AMK

Jos olet kiinnostunut opiskelemaan matematiikkaa, sitä opetetaan Suomessa 8 eri yliopistossa: Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Åbo Akademi. Näihin koulutuksiin voi tutustua Opintopolussa tai Studentumin sivuilla.

Matematiikan koulutusohjelmat (Opintopolku)
Matematiikan yliopistokoulutus (Studentum)



MatikanopeJetron teesit

1. Kehitä mieltäsi

Terävä mieli on hyvän elämän edellytys. Omaa ajatteluaan ja asennettaan on mahdollista muuttaa ja kehittää. Elämästä tulee hyvin nopeasti tylsää ja tarkoituksetonta jos jäämme henkisesti pysähdyksiin. Älkää lopettako opiskelua saatuanne nimellisen tutkinnon, tietojen ja taitojen kehittymisen pitäisi vasta alkaa sen jälkeen. Hiokaa oma ammattitaitonne huippuun, tutustukaa uusiin aloihin ja laajentakaa horisonttianne. Voitte halutessanne vaikka perustaa yritysimperiumin tai olla oman alanne keskeinen auktoriteetti. Kaikki on mahdollista, kunhan olette valmiita kasvamaan henkisesti.

Kaikkeen ei edes tarvitse nimellistä tutkintoa, itseopiskelulla pääsee yllättävän pitkälle monessa asiassa. Internet on täynnä hyviä lähdemateriaaleja, tutoriaaleja ja urapolkuja. Opiskelit miten tahansa, keskity ymmärtämään asiat pintaa syvemmältä. Todellinen ammattitaito voi rakentua vain kestäville perustuksille. Oman alan perusasiat täytyy hallita hyvin, matkan varrella on silloin helpompi liittää uusia taitoja edellisten päälle. Oman alan lisäksi olisi myös hyvä rakentaa perusymmärrys miten tämä maailma toimii laajemminkin: historia, maantiede, yhteiskuntaoppi, filosofia, psykologia, fysiikka, tilastotiede, kielitiede. Kaikki tieteenalat auttavat hahmottamaan maailmaa yleisesti ja luomaan yhteyksiä eri asioiden välille. Niiden hallinnasta on hyötyä myös arkielämässä, ne laittavat asioita oikeaan kontekstiin ja pystyt ottamaan huomioon useita vaikuttavia tekijöitä.

Olemme kaikki erilaisessa elämäntilanteessa, meillä on eri määrä tietoja, taitoja, jaksamista ja mielenterveyttä. Kaikkien tilanteeseen ei löydy helppoa ratkaisua, mutta uskon positiivisen kierteen vaiheittaiseen aikaan saamiseen. Aluksi tarvitset selkeän vision tavoitteistasi, ilman aitoa tarkoitusta on mahdotonta päästä eteenpäin. Pilko tavoitteesi pienemmiksi palasiksi ja tee muutama tunti joka päivä keskittynyttä työtä tavoitteen eteen. Aikaa löytyy varmasti, kunhan ei tuhlaa sitä toissijaisiin asioihin, elämäsi on liian arvokasta siihen. Rakenna kestäviä rutiineja ja pidä niistä kiinni, ne ovat varmin tapa saada asioita tehdyksi pitkällä aikavälillä. Kaikkea ei tarvitse osata heti, opit tarvittavat asiat matkan varrella. Verkostoidu samassa tilanteessa olevien kanssa ja hanki vertaistukea. Lähde tekemään ja selvitä vaikeudet sitten kun niitä tulee eteen. Tärkeintä on, että lähdet tekemään, loputtomalla suunnittelulla ja miettimisellä asiat eivät etene.

Jokainen päivä ei tule olemaan helppo, eikä kaikki tapahdu itsestään. Välillä mielensä ja elämänsä kehittäminen vaatii paljonkin työtä, mutta polkuasi seuraamalla pääset aina pidemmälle. Hyvät asiat kasaantuvat kyllä ajan saatossa, kunhan katse on pidemmällä ja jatkat matkaasi johdonmukaisesti. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Varsinkin jos olet parikymppinen, sinulla on valtava potentiaali saavuttaa ihan mitä vain, kunhan aloitat heti ja annat kaikkesi. Jos olet viisikymppinen, voit edelleen rakentaa mitä vain ja aloittaa vaikka kokonaan alusta. Elämässä ei ole sääntöjä, eikä täällä olla muuta yhteiskuntaa varten. Ympärilläsikin olevat ihmiset hyötyvät kun parannat elämänlaatuasi. Älä tuhlaa ainutkertaista elämääsi.


2. Huolehdi kehostasi

Hyvinvoiva keho on myös hyvän elämän edellytys. Se ei liity ulkonäköön, vaan terveyteen ja suorituskykyyn. Kun keho voi hyvin, mielikin voi paremmin. Kehon hyvinvoinnissa on kolme pääkomponenttia, joiden kaikkien tulisi olla tasapainossa: ravinto, liikunta ja lepo. Oleellisinta on löytää ne itselle sopivat tavat liikkua, syödä ja elää. Tulen kertomaan somejulkaisuissani tarkemmin omasta treeniohjelmastani, ruokavaliostani ja rutiineistani.

On helppo kehottaa ihmisiä liikkumaan enemmän, on paljon vaikeampaa oikeasti tehdä niin. Motivaation liikuntaan täytyy olla sisäsyntyistä, se ei voi tulla ulkopuolelta pakottamalla. Motivaatio voi lähteä monesta tekijästä ja ne ovat kaikille erilaisia. Itse aloin treenaamaan osittain ulkonäön takia, en sitä kiellä. Jatkoin kuitenkin treenaamista hyvinvoinnin ja suorituskyvyn takia. Joillekin motivaatio voi lähteä työmatkaliikunnasta tai heikentyneestä terveydestä. Hyvä kunto auttaa kaikissa elämässä vastaan tulevissa tilanteissa. Silloin on enemmän energiaa kohdata arjen ongelmat ja suunnitella elämäänsä strategisesti.

Motivaation lisäksi yhtä oleellista on löytää oma liikuntamuoto. Kun nämä kaksi asiaa ovat kunnossa, kaikki tapahtuu melkein itsestään. Voit lähteä frisbeegolfaamaan, pelata pingistä, kävellä järven ympäri, mennä lasten kanssa puistoon tai pyöräillä töihin. Kun liikunta on mielekästä ja sitä haluaa mennä tekemään, sitä myös tulee tehtyä. Liikuntaa ei tule harrastettua kovinkaan pitkään, jos ei ole sekä aitoa motivaatiota että oikeaa lajia. Jos joudut pakottamaan itseäsi, suosittelen etsimään uuden tavoitteen tai uuden liikuntamuodon. Kaikkien ei tarvitse käydä 8 kertaa viikossa salilla, niin kuin itse teen. Jos kuitenkin haluat päästä hiottuun timanttiseen kuntoon, siihenkään ei tarvita erityislahjakkuutta.

Keho tarvitsee myös tarpeeksi syvällistä lepoa, niin henkistä kuin fyysistä. Uni ja lepo on yhtä tärkeää kuin liikuntakin, keho palautuu ainoastaan levossa. Yritä vapauttaa tunti ennen nukkumaanmenoa liialliselta ajattelulta ja siniseltä valolta. Ilman kunnon yöunia on vaikea lähteä rakentamaan seuraavaa voitollista päivää. Levon lisäksi lihakset kaipaavat myös lämmittelyä, venyttelyä ja hierontaa. Ammattimainen hieronta maksaa, mutta se on välttämätöntä lähinnä todella tavoitteellisen kuntoliikunnan myötä.

Tarkoitukseni ei ole syöttää fitness-elämäntapaa kenellekään. Kerron ainoastaan omasta elämästäni, koska en voi kertoa kenenkään muunkaan tarinaa. Terve keho on kuitenkin hyvän ja laadukkaan elämän edellytys, siinä missä terve mielikin. Yhdessä ne tukevat toisiaan positiivisen kierteen aikaan saamiseksi.


3. Syö terveellisesti

Ravinto on liikunnan lisäksi tärkein komponentti terveellisen kehon ylläpitämisessä. Varmin tapa saada syöminen kuntoon, on päivittäisten rutiinien rakentaminen. Jos syömistä joutuu miettimään erikseen joka päivä, tulee väkisinkin syötyä mitä sattuu. Suunnittele valmiiksi pohja, jonka mukaan syöt päivän jokaisella aterialla. Kun pohjaa noudattaa pääosin, ei siitä poikkeaminen välillä aiheuta suurtakaan haittaa. Liian tarkka päivittäinen laskeminen voi tuottaa stressiä monelle, joten siksi on oleellista rakentaa pohjasuunnitelma ensin kunnolla. Tulen kertomaan somejulkaisuissani enemmän myös omasta ruokavaliostani ja syömisrutiineistani.

Ruokavalion koostamisessa pitäisi huomioida ainakin alla olevat seikat. Kaikki lukumäärät riippuvat painostasi, rasvaprosentista, kulutuksestasi, tavoitteestasi ja yksilöllisistä eroista. Lisäksi ateriarytmin pitäisi olla tarpeeksi tasainen, noin 4-5 tunnin välein.

1. Kalorimäärä. Energiansaannin ja kulutuksen tasapaino määrittää sen, kertyykö vai palaako rasvaa. Jos tavoitteena on polttaa rasvaa, niin syödyn kalorimäärän pitäisi olla noin 300-600 kcal alle kulutuksen. Jos tavoitteena on lihaskasvu, niin noin 300-600 kcal yli kulutuksen. Ylläpidossa kalorien saanti on yhtä suurta kuin kulutus. Itselläni esimerkiksi rasvanpoltossa voisi olla 2400 kcal. Jos omaa kulutusta on vaikea arvioida, kannattaa seurata mitä tapahtuu ja muuttaa määrää sen perusteella.

2. Makroravinteiden määrä, eli hiilihydraatit (4 kcal/g), rasvat (9 kcal/g) ja proteiinit (4 kcal/g). Ravintosuositusten mukaan päivän kaloreista pitäisi tulla noin 50 % hiilihydraateista, 30 % rasvoista ja 20 % proteiineista. Minun 2400 kcal tarkoittaisi siis noin 1200kcal/300g, 720kcal/80g ja 480kcal/120g. Lihasmassan säilyttämisen ja rasvanpolton takia syön kuitenkin hieman enemmän proteiinia (170g) ja vähemmän rasvaa (60 g). Proteiinia olisi hyvä saada noin 2-3g kehon rasvatonta painokiloa kohti, eli minun 60 kg rasvattomalla keholla 120-180g. Proteiineista tulisi saada myös tarpeeksi välttämättömiä aminohappoja, joita keho ei osaa muodostaa. Rasvoista taas tulisi saada välttämättömiä rasvahappoja, joita on enemmän pehmeissä rasvoissa, kuten pähkinöissä ja lohessa. Hiilihydraateista tulisi saada tarpeeksi kuitua, jolloin tulisi suosia täysjyväviljoja vaaleiden jauhojen ja sokereiden sijaan.

3. Vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet, kuidut, suola, vesi. Kaikkia näitä pitäisi tulla suositusten mukaiset määrät. Jos syö monipuolisesti ja terveellisesti, ne todennäköisesti tulevat ruuan mukana luontaisesti. Vettä pitäisi myös juoda tarpeeksi, oman aktiivisuuden mukaan. Kaloripitoisia juomia en itse juo ollenkaan, ne eivät pidä nälkää.

Ruuan täytyy myös maistua hyvältä, muuten omaa ruokavaliotaan ei tule noudatettua. Kukaan ei syö loppuelämäänsä mautonta ruokaa! Terveellinen ruokavalio on mahdollista rakentaa herkulliseksi, ja samalla myös halvemmaksi. Täytyy vain löytää ne itselle maistuvat ruoka-aineet. Osta kaupasta ainoastaan sellaista mikä oikeasti kuuluu ruokavalioosi, ostoskärryä pitäisi ajatella vatsalaukkunasi. Jos laitat sinne jotain, se tulee kyllä syötyä. Kun syö terveellisesti ja monipuolisesti, herkkuja ei tee mieli, ellei niitä ole pöydällä lojumassa. Terveellinen syöminen ei myöskään vaadi lisäravinteita, kaikki löytyy lähikaupasta. Itse käytän niitä vain varmuuden vuoksi ja optimoidakseni treenistä palautumista. Dopingaineisiin ei pidä koskea, ei ikinä. Siinä menee paljon taaksepäin, kaikessa. Maailma on täynnä tarinoita ihmisistä ketkä ovat pilanneet terveytensä niillä.


4. Lopeta päihteiden käyttö

Terveellisen kehon ylläpitämisessä on yhtä tärkeää se mitä teet kuin se mitä jätät tekemättä. Haluan siksi kannustaa ihmisiä myös vähentämään päihteiden käyttöä. Tupakka ja huumeet pilaavat terveyden ja vievät turhaan rahaa. Liiallinen alkoholi taas romuttaa hyvänkin ruokavalion ja heikentää liikunnasta palautumista. En sano, että kukaan ei saisi ikinä nauttia yhtään annosta alkoholia. Sanon kuitenkin, että maailma on helpompi valloittaa selvinpäin.

Olen itse käyttänyt alkoholia nuoruudesta aikuisikään asti, kunnes muutama vuosi sitten aloin vähentämään. Aluksi lopetin joka viikonloppuisen juomisen ja hiljalleen se jäi vain muutamaan erityiseen kertaan vuodessa. Nyt olen päätynyt olemaan kokonaan juomatta. En sen takia, että haluaisin suhtautua siihen absoluuttisesti. Vaan sen takia, että sillä ei vain ole enää mitään annettavaa minulle.

Silloin tällöin voi juoda useammankin annoksen alkoholia hyvien ystävien seurassa, kunhan se ei ole jokaviikkoinen tapa ja se ei aiheuta negatiivisia tuntemuksia jälkeenpäin. Väliin voi juoda myös muutaman alkoholittoman juoman, niitä on nykyään paljon tarjolla. Kokonaan alkoholittomistakin illanvietoista on hyvä osata nauttia. Voit mennä elokuviin, ravintolaan syömään, pakohuonepelailemaan, biljardiin, minigolfiin tai teatteriin. Tutustu siihen, mitä kaikkea tämä maailma voi tarjota kun mieli on avoin ja selvä.


5. Kunnioita itseäsi ja muita

Itsekunnioitus lähtee itsetuntemuksesta ja itsensä hyväksymisestä. Tutustu omiin heikkouksiisi ja luonteenpiirteisiisi, sekä hyväksy ne. Vaikka meidän tulisi aina pyrkiä parempaan, meidän arvomme ei määrity sen perusteella miten hyvin suoriudumme. Kun tiedät kuka olet ja mitä edustat, itsekunnioitus ja itsevarmuus kasvaa itsestään. Älä vietä aikaa seurassa, jossa sinua ei arvosteta. Maailma on täynnä ihmisiä ja yhteisöjä, lähde liikkeelle ja löydä omasi.

Omia tunteitaan on hyvä oppia tunnistamaan ja käsittelemään. Ne vaikuttavat paljon omaan tekemiseen ja asenteeseen, sekä siihen mihin käytät päivittäisen aikasi. Kun sinulla on henkisesti huono päivä, yritä selvittää mistä se johtuu. Yleensä negatiiviset tunteet liittyvät toisten ihmisten kanssa vuorovaikutukseen. Tällaisia tuntemuksia aiheuttavia asioita olisi hyvä pyrkiä rajaamaan oman elämän ulkopuolelle. Mieti omaa käytöstäsi, karsi huonoja kohtaamisia, vältä konflikteja ja rajoita dramaattisia keskusteluja. Monet asiat myös tuntuvat pään sisällä paljon suuremmilta kuin ne oikeasti ovat. Jos mielentila on jatkuvasti huono, ei elämän laatukaan voi olla hirveän korkea. Sinulla on oikeus keskittyä itseesi ja omaan hyvinvointiin.

Elä myös siten, että itseä on helpompi kunnioittaa. Tämä koskee erityisesti muiden kunnioittamista tasavertaisina ihmisinä. Kukaan meistä ei ole kenenkään toisen yläpuolella, me olemme kaikki vajavaisia ja teemme inhimillisiä virheitä. Olen itsekin tehnyt paljon virheitä elämäni aikana ja pyydän niitä anteeksi. Voimme kuitenkin aina kasvaa ihmisinä ja mennä eteenpäin. Pyrkikää luopumaan ylimielisyydestä ja ennakkoluuloista. Olkaa rohkeasti ylpeitä siitä mitä olette saaneet aikaan, mutta älkää kohdistako sitä negatiivisesti muihin.

Keskittykää itseenne ja oman tekemisenne kehittämiseen, älkää vertailko muihin. Me kaikki olemme eri vaiheessa omaa matkaamme. Keskittykää positiivisuuteen ja muiden kannustamiseen, älkää painako muita alaspäin. Meidän tulisi tukea toisiamme ja rakentaa yhdessä parempi maailma tuleville sukupolville. Eletään siten, että muillakin on mahdollisuudet elää samalla tavalla.


6. Kunnioita luontoa ja eläimiä

Maapallon pinnalla on muutamien kilometrien korkuinen kerros ihmiselle elinkelpoista ympäristöä. Kaikkialla muualla tunnetussa universumissa ihminen kuolee välittömästi. Tämä ohut elinkelpoinen kerros maapallon pinnalla on ainut asia, joka pitää meidät elossa. Jos tuhoamme sen, meillä ei ole mitään minne mennä. Luonnon kunnioitus on välttämätöntä jo pelkästään lajimme selviämisen kannalta.

Luonto on tarvittaessa armoton, se voi ottaa hetkessä kaiken mitä meillä on ikinä ollut. Se osaa kuitenkin myös antaa mittaamattoman paljon, jos elämme sopusoinnussa sen kanssa. Kaikki ne uskomattomat sademetsät, mahtavat vesiputoukset, loputtomat tasangot ja kauniit jokilaaksot. Pidetään huolta siitä, että luontokato ei vie kaikkia näitä mennessään.

Ihmiskunta on kadottanut yhteyden luontoon viimeisinä vuosisatoina. Olen yrittänyt palauttaa omaa yhteyttäni vaeltamalla kansallispuistojen koskemattomissa maisemissa. Luonnon merkitys avautuu paremmin kun sitä pääsee itse näkemään ja kokemaan. Suosittelen kaikkia vierailemaan enemmän upeissa kansallispuistoissamme. Muistakaa myös kunnioittaa niiden sääntöjä, jotta ne säilyvät luonnontilassa jatkossakin. Luontoa varten ei tarvitse lentää kauas, vaikka olen itsekin niin tehnyt. Esimerkiksi Suomen Lappi ja Norja ovat automatkan päässä, lähimetsään pääsee kävelemälläkin.

Eläimet ovat myös tuntevia ja eläviä olentoja, siinä missä me ihmiseläimetkin. Ne ansaitsevat vapauden ja tuskattoman elämän samalla tavalla. Annetaan eläimille oma elintilansa eikä vahingoiteta niitä tarpeettomasti. Pystymme halutessamme elämään rinnakkain. Yhteiskunnan sivistys tulee esille myös siinä, miten se kohtelee luontoa ja eläimiä. Usein tuntuu, että termit eläimellinen ja inhimillinen ovat menneet väärin päin. Me pystymme parempaan.


7. Tule paikalle ja tee parhaasi

Itsensä kehittämisessä tärkein asia on saapua paikalle joka päivä ja tehdä parhaansa. Se riittää mihin se riittää, enempää ei voi vaatia. Suurin osa projekteista kuitenkin kaatuu, koska niitä ei edistetä johdonmukaisesti. Positiiviset asiat kasautuvat kyllä ajan saatossa, vaikka edistystä ei huomaisi päivittäin, kunhan vain ilmestyy paikalle. Tämän takia säännölliset ja pysyvät rutiinit ovat ehdottoman tärkeitä.

Jos sinulla ei ole motivaatiota edes tulla paikalle, olet hukannut visiosi. Silloin on aika katsella ympärillesi ja etsiä tarkoituksesi uudestaan. Sinulla tulisi olla tunne, että haluat herätä aikaisin ja lähteä puskemaan. Aikaisin herääminen ei tarkoita mitään tiettyä kellonaikaa, meillä kaikilla on omat unirytmit ja vireystilat. Aikaisin herääminen tarkoittaa sitä, että et tuhlaa aamua tyhjänpäiväiseen somen selailuun. Lähde sen sijaan rakentamaan omaa seikkailuasi ja seuraa mitä sinulle tapahtuu. Mitä muutakaan tekisit?

Älä turhaan kehuskele ihmisille mitä aiot tehdä. Sen sijaan tee se, ja näytä myöhemmin mitä olet saanut aikaan. Älä yritä tehdä kaikkea kerralla, suurinkin projekti alkaa ensimmäisellä teolla. On myös hyväksyttyä välillä mennä taaksepäin, kunhan tekemisessä on kokonaisvaikutus eteenpäin. Me kaikki olemme kaatuneet useaan kertaan ja tulemme kaatumaan jatkossakin. Mutta kun kaadutte, kaatukaa eteenpäin. Koska sitten kun nousette ylös, olette taas askeleen pidemmällä.


8. Nauti elämästä

Me elämme täällä vain kerran, eikä elämä ole tulevaisuutta varten. Tarkoituksena on rakentaa elämä siten, että siitä pystyy nauttimaan koko ajan. Jos et nauti matkasta, et tule nauttimaan missään vaiheessa. Itsensä kehittämisen ei pitäisi tuntua jatkuvasti kuluttavalta, muuten olet valinnut väärän tavoitteen. Älkää ajatelko olevanne onnellisia sitten kun olette rikkaita, se ei toimi niin.

Jokainen löytää omat nautintonsa eri asioista. Olisi hyvä kuitenkin löytää nautintoja, mitkä eivät vie tavoitteitasi taaksepäin tai pilaa terveyttäsi. Laadukas ja mielenkiintoinen elämä ei vaadi päihteitä tai yletöntä mässäilyä. Ei myöskään pidä tuntea huonoa omaatuntoa jos silloin tällöin juo alkoholia tai syö herkkuja. Kun on tullut paikalle ja tehnyt parhaansa, itsensä palkitseminen tuntuu päinvastoin hyvältä!

Itse nautin eniten läheisten kanssa ajanvietosta. Aktiviteetillä itsellään ei ole niinkään väliä, kunhan kaikki ovat mukana. Nautin myös taiteesta ja estetiikasta. Matkustamisesta ja luonnossa vaeltamisesta. Tarinoista ja anekdooteista. Maailma on loputtoman täynnä upeita asioita joita täällä voi tehdä. Lähde liikkeelle, löydä oma tarkoituksesi, rakenna elämääsi ja nauti matkasta.